Szexuális nevelés segítése és a szexuális kultúra fejlesztése

 

Séllei GyörgyiSéllei Györgyi vagyok, több éve szexológus tanácsadóként és mediátorként foglalkozom a párkapcsolat és a szexualitás, valamint a szexuális nevelés kérdéseivel, problémáival.

Egyre több tanár és szülő fordul hozzám azzal a kéréssel, hogy diákjaik, gyermekeik számára tartsak foglalkozásokat, órákat. Általános probléma, hogy a felnőttek nem tudnak mit kezdeni a fiatalok egyre korábban jelentkező szexuális érésével és érdeklődésével. Az érdeklődés egyébként mesterségesen szított, a szexuális töltetű videók, filmek nagyon gyorsan – 6-8 éves kortól (!) - felkeltik a gyerekek érdeklődését. A korán érkező szexuális ingerekkel, hatásokkal szemben a fiatalok védtelenek, és leginkább tévhitek, fél-és álinformációk alakítják drasztikusan szexuális ízlésüket – ami legtöbbször korántsem a felelősségteljes partnerkapcsolat irányába mutat.

Az iskolákban még mindig „szexuális felvilágosítás” zajlik, amely jellemzően: rövid, leginkább egyszeri alkalom, a veszélyekre koncentrál és a tiltásokat hangsúlyozza. Sajnos, a tizenéves korosztály számára a veszélyek éppen a kipróbálandó dolgok közé tartoznak – és a tiltás igen kevéssé hatékony. Ezzel szemben kevés szó esik arról, milyen út vezet a kiegyensúlyozott, boldog szexuális élet felé.

Az ezzel a témával foglalkozó szakemberek – tanárok, védőnők általában semmilyen módszertani segítséget, képzést nem kapnak. A gyerekek kb. 90 %-a (!) a szüleivel nem tud ezekről a kényes témákról beszélni, orvoshoz pedig csak akkor fordulnak, ha baj van. A felnőttektől érkező információ híján a fiatalok 80 %-a először az internethez fordul, aztán kortársai segítségét veszi igénybe. A hozzájuk érkező információ gyakran téves, félrevezető vagy kimondottan káros – és nagyrészt személytelen – ezért nehezen hasznosítható. A fiatalok sokat tudnak a technikákról és kétségbe ejtően keveset saját magukról, a másik nemről és a párkapcsolatról – pedig egyáltalán nem mindegy, mi az, ami majd életüknek hosszan része lesz.

A fent említett problémákra reagálva az elmúlt 3 év alatt kollégáimmal együtt egy több részből álló rendszert alakítottunk ki, melynek célja a szexuális nevelés segítése és a szexuális kultúra fejlesztése. Ennek a programnak a következő elemei segíthetnek az iskolai-kollégiumi tanároknak, nevelőknek:

RENDHAGYÓ ÓRÁK

Szexuális nevelés foglalkozások diákok számára.

A jelenlegi szexuális felvilágosítás a veszélyek és tiltások ismertetésére épül. Az általunk kidolgozott szexuális nevelés központjában az a gondolat áll, hogy az emberi test és a párkapcsolat különleges érték, amire érdemes vigyázni. A foglalkozások keretén belül érintjük a szexuális önismeret és partnerismeret, a felelősség különböző témáit – elsősorban heteroszexuális szempontból

Az interaktív foglalkozásokat csoportonként 1-5 órában tartjuk,amelyek témája, nyelvezete, módszerei a fiatalok életkorához igazodik. A foglalkozásokat lehet fiú-lány bontásban is kérni.

KÉPZÉS FIATALOKKAL FOGLALAKOZÓ SZAKEMBEREK SZÁMÁRA

Módszertani képzés tanárok, nevelők, védőnők, ifjúságsegítők, orvosok, pszichológusok, stb. számára szexuális nevelés témakörében

Szemléletformáló, gondolkodásra invitáló módszertani képzés, amelynek központjában a Mit-Mikor-Hogyan kérdés áll. Javasolt időtartam: 5 – 30 óra.

LOVEINFO

ingyenesen letölthető mobiltelefonos alkalmazás (app) a 13+ korosztály számára

Segít eloszlatni a köztudatban meglevő tévhiteket, testreszabott útmutatót ad külön a fiúknak és a külön a lányoknak is. A korosztály nyelvén szól az aktuális kérdésekről, hasznos információkat tartalmaz a nemi éréstől a szexuális együttléten át a védekezésig. Az alkalmazás baj esetén konkrételérhetőségeket is kínál telefonszámokkal és címekkel.

A tizenéves korosztály mellett a tinédzserek szüleinek és tanárainak is hatékony segítséget nyújt ennek a kényes témának a feldolgozásához.

A loveinfo alkalmazást egy szexológusból, nőgyógyászból és egészségfejlesztőkből álló szakmai csapat dolgozta ki Langmár Bettina magánszemély ötlete alapján

Az applikáció népszerűsítésére szexuális nevelés óra, tanárklub, rendhagyó szülői értekezlet, plakát, szórólap, stb. áll az érdeklődők rendelkezésére .

MELEGSÉG és MEGISMERÉS ÓRA

Leginkább tanárok fordultak hozzám azzal a problémával, hogy a melegség témával aztán már végképp nem tudnak mit kezdeni.

Erre az igényre reflektálva szakértők dolgozták ki azt a 2 órás programot, amely ezzel a kérdéssel foglalkozik. A diákoknak szóló órák ill. a tanárok számra elérhető rövid módszertani felkészítő a 2015-ös évben a Norvég Alap támogatásával ingyen vehető igénybe

Kapcsolat:  Séllei Györgyi – mediátor, szexológus tanácsadó (30/227 4421)Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.